## 6. got an order of casting 14 ton iron parts in a week, Let’s find out the proportion and calculate how many new men will be neede

Question

6.
got an order of casting 14 ton iron parts in a week,
Let’s find out the proportion and calculate how many new men will be needed.
In Kusum’s factory 35 men can cast 10 ton iron parts in a week. The owner

Men. Ton
35. 10
? 14

:.10ton________35men

:.1ton____________³⁵/10
:.14_____________35/10*14

in progress 0
2 weeks 2021-10-07T11:58:32+00:00 1 Answer 0 views 0

1. Step-by-step explanation:

Page No 152:

Question 1:

Find each of the following ratios in the simplest form:

(i) 24 to 56

(ii) 84 paise to Rs 3

(iii) 4 kg to 750 g

(iv) 1.8 kg to 6 kg

(v) 48 minutes to 1 hour

(vi) 2.4 km to 900 m

(i) 24:56 = 24 = 24 ÷ 8 = 3

56 56 ÷ 8 7

As the H.C.F. of 3 and 7 is 1, the simplest form of 24:56 is 3:7.

(ii) 84 paise to Rs 3 = Rs 0.84 to R. 3 = 0.84 = 0.84 ÷ 3 = 0.28 = 28 = 28 ÷ 4 = 7

3 3 ÷ 3 1 100 100 ÷ 4 25

As the H.C.F. of 7 and 25 is 1, the simplest form of 0.84:3 is 7:25.

(iii) 4 kg:750 g = 4000 g:750 g = 4000 ÷ 250 = 16

750 ÷ 250 3

As the H.C.F. of 16 and 3 is 1, the simplest form of 4000:750 is 16:3.

(iv) 1.8 kg:6 kg = 1.8 = 18 = 18 ÷ 6 = 3

6 60 60 ÷ 6 10

As the H.C.F. of 3 and 10 is 1, the simplest form of 1.8:6 is 3:1.

(v) 48 minutes to 1 hour = 48 minutes to 60 minutes = 48:60 = 48 ÷ 12 = 4

60 ÷ 12 5

As the H.C.F. of 4 and 5 is 1, the simplest form of 48:60 is 4:5.

(vi) 2.4 km to 900 m = 2400m:900m = 2400 = 24 = 24 ÷ 3 = 8

900 9 9 ÷ 3 3

As the H.C.F. of 8 and 3 is 1, the simplest form of 2400:900 is 8:3.