A vendor bought 100 orange for 200 rupees.He sold 20 of them at a gain of 5%.At what gain per cent must he sell the remainder so as to gain

Question

A vendor bought 100 orange for 200 rupees.He sold 20 of them at a gain of 5%.At what gain per cent must he sell the remainder so as to gain 30% on the whole?

in progress 0
Jasmine 1 month 2021-08-13T01:57:01+00:00 1 Answer 0 views 0

Answers ( )

    0
    2021-08-13T01:58:37+00:00

    Answer:

    Step-by-step explanation: Cp of oranges = 200  profit on it, 30% of ₹200 = 30/100 × 200=60 Total selling price = 200 + 60 = 260 Cp of 100 oranges = ₹200 Cp of 1 orange = ₹200÷100 = 2 Cp of 20 oranges = 2 × 20 = ₹40 Gain on 20 oranges = 5 % of 40 Gain = 40 × 5/100 = ₹2 Total SP of 20 oranges = ₹40 + ₹2 = ₹42 SP of all the oranges with profit of 30% –  SP of 20 oranges = SP of remaining oranges with profit I.e  ₹260 – ₹42 = ₹218  So he should sell it for ₹218 to get overall gain of 30%

    hope this will help you

Leave an answer

Browse
Browse

18:9+8+9*3-7:3-1*13 = ? ( )