mcq of maths chapter lines and angle for class 7​

Question

mcq of maths chapter lines and angle for class 7​

in progress 0
Ruby 3 days 2021-09-14T07:32:10+00:00 2 Answers 0 views 0

Answers ( )

    0
    2021-09-14T07:33:19+00:00

    Step-by-step explanation:

    Lines and Angles Class 7 Maths MCQs

    1. When the sum of the measures of two angles is 90°, the angles are called

    (а) supplementary angles

    (b) complementary angles

    (c) adjacent angles

    (d) vertically opposite angles

    Answer/Explanation

    Answer: (b)

    Explanation : Definition of complementary angles

    2. The sum of the measures of two complementary angles is

    (a) 180°

    (b) 60°

    (c) 45°

    (d) 90°

    Answer/Explanation

    Answer: (d)

    Explanation : Definition of complementary angles

    3. The measure of the complement of the angle 30° is

    (а) 30°

    (b) 16°

    (c) 60°

    (d) 160°

    Answer/Explanation

    Answer: (c)

    Explanation : 90° – 30° = 60°.

    4. Which of the following statements is true?

    (a) Two acute angles can be complementary to each other

    (b) Two obtuse angles can be complementary to each other

    (c) Two right angles can be complementary to each other

    (d) One obtuse angle and one acute angle can be complementary to each other

    Answer: (a)

    5. The measure of the complement of the angle 46° is

    (a) 90°

    (b) 46°

    (c) 16°

    (d) 136°

    Answer/Explanation

    Answer: (b)

    Explanation : 90°- 45° = 45°.

    6. What is the measure of the complement of the angle 80°?

    (a) 10°

    (b) 100°

    (c) 36°

    (d) 20°

    Answer/Explanation

    Answer: (a)

    Explanation : 90° – 80° = 10°.

    7. Which pair of the following angles are complementary?

    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles 17

    NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles 18

    Answer/Explanation

    Answer: (a)

    Explanation : 60°+ 30° = 90°.

    8. The measure of the angle which is equal to its complement is

    (a) 30°

    (b)60°

    (c) 46°

    (d) 90°

    Answer/Explanation

    Answer: (c)

    Explanation : x° + x° = 90° ⇒ x° = 45°.

    9. Which of the following pairs of angles is not a pair of complementary angles?

    (a) 60°, 30°

    (b) 66°, 34°

    (c) 0°, 90°

    (d) 160°, 30°

    Answer/Explanation

    Answer: (d)

    Explanation : 150° + 30° = 180° ≠ 90°.

    10. What is the measure of the complement of the angle 90°?

    (а) 90°

    (b) 0°

    (c) 180°

    (d) 46°

    Answer/Explanation

    Answer: (b)

    Explanation : 90° – 90° = 0°.

    0
    2021-09-14T07:33:47+00:00

    Answer:

    what to do with this

    Step-by-step explanation:

Leave an answer

Browse
Browse

18:9+8+9*3-7:3-1*13 = ? ( )