The following table gives the cost of different number of exercise books: ` x(Number of exercise book)

Question

The following table gives the cost of different number of exercise books:

`

x(Number of exercise

book)

2 4 6 8 10 12 15

y(cost in Rs.) 20 40 60 80 100 120 150​

in progress 0
Peyton 4 days 2021-09-12T19:16:04+00:00 2 Answers 0 views 0

Answers ( )

    0
    2021-09-12T19:17:06+00:00

    Exercise 13.3 Solutions

    Access answers to Maths RD Sharma Solutions For Class 8 Exercise 13.1 Chapter 13 Profit, Loss, Discount and Value Added Tax (VAT)

    1. A student buys a pen for Rs 90 and sells it for Rs 100. Find his gain and gain percent.

    Solution:

    We know that the cost price of pen = Rs 90

    Selling price of pen = Rs 100

    By using the formula,

    Gain = selling price – cost price

    = 100 – 90

    = Rs 10

    By using the formula,

    Gain % = (gain/cost price) × 100

    = (10/90) × 100

    = 100/9

    = 11 1/9 %

    2. Rekha bought a saree for Rs 1240 and sold it for Rs 1147. Find her loss and loss percent.

    Solution:

    We know that the cost price of saree = Rs 1240

    Selling price of saree = Rs 1147

    By using the formula,

    Loss = cost price – selling price

    = 1240 – 1147

    = Rs 93

    By using the formula,

    Loss % = (loss/cost price) × 100

    = (93/1240) × 100

    = 7.5 %

    3. A boy buys 9 apples for Rs 9.60 and sells them at 11 for Rs 12. Find his gain or loss percent.

    Solution:

    We know that the cost price of 9 apples = Rs 9.60

    Cost price of 1 apple = Rs 9.60/9

    Selling price of 11 apple = Rs 12

    Selling price of 1 apple = Rs 12/11

    By using the formula,

    Gain = selling price – cost price

    = 12/11 – 9.60/9

    = (108-105.60)/99

    = Rs 2.40/99

    By using the formula,

    Gain % = (gain/cost price) × 100

    = ((2.40/99)/(9.60/9)) × 100

    = 25/11

    = 2 3/11%

    4. The cost price of 10 articles is equal to the selling price of 9 articles. Find the profit percent.

    Solution:

    We know that the cost price of 10 article = selling price of 9 article

    Let us consider CP of 1 article as Rs X

    Selling price of 9 article = 10X

    Selling price of 1 article = 10x/9

    Profit = 10x/9 – x

    = x/9

    Profit % = Gain % = (gain/cost price) × 100

    = (x/9)/x × 100

    = 100/9

    = 11 1/9%

    5. A retailer buys a radio for Rs 225. His overhead expenses are Rs 15. If he sells the radio for Rs 300, determine his profit percent.

    Solution:

    The cost price of a radio = Rs 225

    Overhead expenses = Rs 15

    Total cost = cost price + overhead expenses = 225+15 = Rs 240

    Selling price of radio = Rs.300

    By using the formula,

    Gain = selling price – cost price

    = 300 – 240 = Rs 60

    By using the formula,

    Gain % = (gain/cost price) × 100

    = 60/240 × 100

    = 25 %

    6. A retailer buys a cooler for Rs 1200 and overhead expenses on it are Rs 40. If he sells the cooler for Rs 1550, determine his profit percent.

    Solution:

    We know the cost price of cooler = Rs 1200

    Overhead expenses = Rs 40

    Total cost = Rs 1200 + Rs 40 = Rs 1240

    Selling price of cooler = Rs 1550

    By using the formula,

    Gain = selling price – cost price

    = Rs 1550 – Rs1240

    = Rs 310

    By using the formula,

    Gain % = (gain/cost price) × 100

    = 310/1240 × 100

    = 25%

    7. A dealer buys a wristwatch for Rs 225 and spends Rs 15 on its repairs. If he sells the same for Rs 300, find his profit percent.

    Solution:

    We know the cost price of wrist watch = Rs 225

    Cost of repairing = Rs 15

    Total cost = Rs 225 + Rs 15 = Rs 240

    Selling price of watch = Rs 300

    By using the formula,

    Gain = selling price – cost price

    = Rs 300 – Rs 240

    = Rs 60

    By using the formula,

    Gain % = (gain/cost price) × 100

    = 60/240 × 100

    = 25%

    8. Ramesh bought two boxes for Rs 1300. He sold one box at a profit of 20% and the other box at a loss of 12%. If the selling price of both boxes is the same, find the cost price of each box.

    Solution:

    We know the cost price of two boxes = Rs 1300

    So let us consider cost price of one box be Rs x

    Cost price of other box = Rs 1300 – x

    Selling price of first box = x + x × 20/100

    = x + x/5

    = Rs 6x/5

    Selling price of second box = (1300 – x) – (1300 – x) × 12/100

    = Rs (28600 – 22x)/25

    By equating SP of first and second box we get,

    6x/5 = (28600 – 22x)/25

    150x = 28600 × 5 – 110x

    150x + 110x = 28600 × 5

    260x = 28600 × 5

    x = (28600 × 5)/260

    = 550

    ∴ Cost price of first box = Rs. 550

    Cost price of second box = Rs1300 – Rs550 = Rs 750

    9. If the selling price of 10 pens is equal to cost price of 14 pens, find the gain percent.

    Solution:

    Given that, Selling price of 10 pens = cost price of 14 pens

    So, let the cost price of 1 pen be Rs x

    Selling price of 10 pens = Rs 14x

    Selling price of 1 pen =Rs 14x/10

    By using the formula,

    Gain = selling price – cost price

    = 14x/10 – x

    = 4x/10

    By using the formula,

    Gain % = (gain/cost price) × 100

    = (4x/10)/x × 100

    = 2/5 × 100

    = 40%

    x = 576/192

    We know that SP of 1 pen = 192x/200

    SP of dozen pens = 12 × 192x/200

    = 12 × 192/200 × 576/192

    = 12 × 576/200

    = 34.56

    ∴ Loss% = 4% and SP of 1 dozen pens is Rs 34.56

    23. The difference between two selling prices of a shirt at profits of 4% and 5% is Rs 6. Find

    (i) C.P. of the shirt

    (ii) The two selling prices of the shirt

    Solution:

    (i) Let the CP of shirt be = Rs x

    Profit (4%) = 4/100 of CP

    = 4/100 × x

    = 4x/100

    Selling Price = C.P + Profit

    = x + 4x/100

    = (100x + 4x)/100

    = 104x/100

    (

    Selling Price of other shirt = 105x/100 = (105×600)/100 = Rs 630

    24. Toshiba bought 100 hens for Rs 8000 and sold 20 of these at a gain of 5%. At what gain percent she must sell the remaining hens so as to gain 20% on the whole?

    0
    2021-09-12T19:17:34+00:00

    Answer:

    x(Number of exercise

    book)

    2 4 6 8 10 12 15

    y(cost in Rs.) 20 40 60 80 100 120 150

Leave an answer

Browse
Browse

18:9+8+9*3-7:3-1*13 = ? ( )